by Laura Pokrzywa

If you can answer yes to any of the following questions, your company is required to submit and certify an EEO-1 report no later than September 30, 2016:
- Does the entire company have at least 100 employees in the payroll period for which you are reporting?
- Is your company affiliated through common ownership and/or centralized management with other entities in an enterprise with a total employment of 100 or more?
- Does the company or any of its establishments (a) have 50 or more employees AND (b) is not exempt as provided by 41 CFR 60-1.5, AND either (1) is a prime government contractor or first-tier subcontractor, and has a contract, subcontract, or purchase order amounting to $50,000 or more, or (2) serves as a depository of Government funds in any amount or is a financial institution which is an issuing and paying agent for U.S. Savings Bonds and Savings Notes?
If you are required to file and haven’t done so yet, the best method would be to use the web-based filing system. For more information and directions, visit the website of the U.S. Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) by clicking on the highlighted text.

When first proposed, the new EEO-1 reports with pay data were to be due Sept. 30, 2017; however, in July the EEOC published a revised proposal extending the report date for 2017 employment information to March 31, 2018. This revision came after comments from the public encouraged the EEOC to simplify employer reporting by allowing employers to use existing W-2 pay reports, which are calculated based on the calendar year. We will continue to watch for the final rule and keep you updated via our blog.

If you have questions about EEO-1 reporting or any other HR issue, send us an email at .
Disclaimer: The information provided on this web site is for informational purposes only and not for the purpose of providing legal advice. Use of and access to this Web site do not create an attorney-client relationship between East Coast Risk Management or our employment law attorney and the user or browser.
